Laatste nieuws

Dansen op gevoel

Judith Telgt is geboren met een visuele handicap. Een duidelijke diagnose kon in haar jeugd niet gesteld worden. Haar moeder kreeg te horen dat ze binnen een paar jaar volledig blind zou zijn. Die voorspelling kwam gelukkig niet uit, maar wel wordt Judiths gezichtsveld steeds beperkter. Het meeste dat ze ooit heeft gezien is circa 25% en vooral de laatste 8 jaar neemt dit sterk af. Het is voor haar steeds weer wennen als haar zicht beperkter wordt. Ze kijkt als het ware door een koker recht voor zich uit (maar ook niet zo ver). De zijkanten zijn weg.

LatinLifeStyle Emagazine was benieuwd naar haar leven dat, ondanks haar beperking, rijker is dan dat van menig ziende, en vroeg haar hoe ze haar leven invult.

judithruudsm

Haar beperking weerhoudt haar er geenszins van het leven vol enthousiasme tegemoet te treden. Al 26 jaar is ze samen met Ruud, met wie ze twee prachtige dochters heeft.
Judith ging ooit in een vakantie met een schoolvriendin mee naar het vakantiehuisje van de ouders van die vriendin. Toevallig had die vriendin een oudere broer, die toen al op zichzelf woonde. Die broer kwam op de fiets ook naar het huisje en viel als een blok voor de sprankelende Judith (en zij voor hem).
Judith vindt Ruud vooral lief; Ruud zegt dat ze meestal op één lijn zitten.
Judith vult haar leven met sportieve hobby’s zoals Showdown, dansen (country linedance, salsa) en wandelen. Ze houdt van boeken luisteren en kijkt graag TV.

marjokesm2

Showdown is het beste te omschrijven als ‘een kruising tussen tafeltennis en airhockey voor mensen met een visuele handicap’, waarbij het (rinkelende) balletje op een tafel met opstaande randen onder een plank door in het doelgat van de tegenstander moet worden geschoten. Het wordt gespeeld met een afgeplakte skibril, handbescherming en speciale batjes.

Omdat Ruud in 3 ploegendienst werkt is het moeilijk om structureel dingen samen te ondernemen, maar dansen en wandelen doen ze graag. Samen volgden ze een cursus Latin Voeldansen bij de Blinden Penning in Amsterdam. Ruud was degene die er bij de Blinden Penning op aandrong om een cursus Voeldansen op het programma te zetten. En zo geschiede.
Inmiddels is het Latin Voeldansen daar een vast item op de agenda geworden en wekelijks leert een groep mensen met een visuele handicap Salsa, Bachata en Merengue.

Ben je een dansprofessional of werk je met visueel gehandicapten en wil je meer weten over Latin Voeldansen? De SON (Stichting Salsa Onderwijs Nederland) leid mensen op om lessen te kunnen geven. Kijk op www.salsaopleiding.nl