Laatste nieuws

Leven met een Latino: Juan & Rhonda

Achtergrond:
Wonen waar? Amsterdam Noord.
Waar vandaan? Spaanse kolonie in Noord Afrika en later Malaga.
Hoe lang samen? 37 jaar.

Juans vader voer, en kwam door een blindendarmontsteking in Nederland aan wal. Het schip vertrok, hij werd geopereerd en bleef achter. Hij besloot te blijven, woonde eerst in de barakken in Amsterdam op het ADM terrein, vond uiteindelijk werk in de scheepsbouw bij de NDSM. Hij haalde zijn gezin naar Nederland, vonden een huis, en zo werd Juan de overbuurjongen van Rhonda.
Rhonda vond het wel spannend, mensen uit een vreemd land, een buitenlandse, donkere jongen die nog niet goed Nederlands sprak, een familie die heel druk deed en waar het altijd heel gezellig was. Het was geen grote familie, vader, moeder en 2 kinderen, maar in Rhonda’s beleving maakten ze kabaal voor 10! Juans moeder stond altijd in de keuken (en dat galmde ook nog zo lekker), alles draaide om de keuken, alles draaide om eten. In het begin dacht ze altijd dat ze ruzie hadden, maar dat was helemaal niet zo, zo kwam het rappe Spaans over op een Nederlands kind.

Wat vindt Rhonda Juans leukste eigenschap? ‘Dat Juan altijd vrolijk is, en het leven niet heel serieus neemt. Nergens te lang over nadenken, gewoon doorgaan. Hij houdt van alles wat het leven leuk maakt: eten, drinken, roken, dansen etc.’
Waar ergert ze zich het meest aan?
‘Dat hij altijd overal te laat komt.’ (dus zegt Rhonda bij elke afspraak dat het een half uur eerder is).

Door hun relatie is Rhonda meer Latina geworden dan dat Juan vernederlandst is, juist doordat ze zijn levensopvatting zo leuk vindt.
Waarom wonen ze dan hier en niet in Spanje?
Dat is de eeuwige vraag…. Ze willen allebei dolgraag naar Spanje, maar omstandigheden houden je toch in Nederland: werk, kind, ouders…. Eigenlijk hadden ze al veel eerder willen vertrekken, maar Rhonda weet zeker dat ze niet hier oud wil worden. Maar het is wel de droom, als hun dochter wat ouder is. Juan z’n vader zei altijd: ‘Droom je droom en wacht niet tot later’. Zelf wilde hij ook terug naar Spanje, maar hij werd ziek, en heeft die droom niet meer waar kunnen maken.