Laatste nieuws

Queen of Burlesque

Elles de Graaf is het gezicht achter Dance Holland. Samen met Club Rouge Eindhoven heeft ze de voorrondes en de finale van Queen of Burlesque op touw gezet. Ook verzorgt zij Burlesque bootcamps voor amateurs en trainingen voor professionals. Ze geeft de deelnemers de tip om een Salsa Styling-cursus, -workshop of -bootcamp te volgen bij een salsadansschool. Je leert daar veel sierlijke Burlesque-bewegingen. In de Burlesque is het ‘Tease to Please’ met een knipoog naar het publiek.

Tussen de bezoekers van de voorrondes van deze wedstrijd zijn veel toeschouwers die het Burlesque evenement keer op keer nauw volgen. Net als alle aanwezigen zijn ze benieuwd wie de finale zal gaan winnen.

En de winnares is…

Wendy Verwoord stelt voor het Latinlifestyle Emagazine vragen aan de winnares van Queen of Burlesque 2015

MissTerious

lionheadsm

Hoe ben jij in aanraking gekomen met Burlesque?
Ik was op zoek naar een leuke hobby. Voor mij was het erg belangrijk dat ik niet iets ging doen waar ik me voor een lange tijd aan zou binden, zoals bijv. een jaarabonnement op een dansschool. Op internet kwam ik een Burlesque workshop van 7 weken tegen. Ik had nog nooit van Burlesque gehoord. Dus het leek me wel leuk om eens iets nieuws te ervaren.

Hoe oud was je toen je deelnam?
Ik was 26 toen ik startte met Burlesque. Wel heb ik van kleins af aan al verschillende dansvormen gedaan. Zoals ballet, streetdance, lapdance, cheerleading, hiphop.

Wat was de reactie van je familie, toen je vertelde dat je Burlesque ging doen?
Niemand om mij heen wist eigenlijk wat Burlesque inhield. Toen ik filmpjes liet zien van bekende Burlesque danseressen reageerde iedereen hetzelfde. ‘Dat is echt iets voor jou’, zeiden ze. Blijkbaar sta ik bekend als iemand die graag andere dingen doet en met name dingen die kunnen choqueren of dingen die niet ‘standaard’ zijn.

Wie was je steun en toeverlaat toen je deelnam aan de finale?
Tijdens de finale heb ik ontzettend veel gehad aan een handjevol die iedere ronde waren komen kijken. Zij zorgen ervoor dat ik het beste uit mezelf wil halen.

Was je zenuwachtig tijdens de finale van Queen of Burlesque?
Tijdens de finale was ik minder zenuwachtig dan tijdens de 1e voorronde. Ik wist wie er allemaal in de finale zaten en wist daarmee wie mijn concurrenten waren. Ergens was dat een rustgevend gevoel. Waar ik tijdens de finale het meeste last van had, was dat ik 1 dag ervoor erg ziek was geworden. Ik wist dat een griepje mij er niet van mocht weerhouden om de titel te winnen. Dus met koorts, griep, misselijkheid en een draaierig gevoel heb ik de finale gedaan. Ik was dus eerder zenuwachtig om misselijk van het podium te vallen.

Hoeveel weken voorbereiding heb je aan je acts besteed?
Aan de acts voor de wedstrijd zijn ongeveer 2 à 3 weken besteed. Dit voornamelijk omdat er tussen de voorrondes, halve finale en finale maar 2 à 3 weken zaten. Dus de tijd was erg kort. Van die weken heb ik 1 week besteed aan het bedenken van de act en het samenstellen van de muziek. De andere 2 weken had ik nodig om een outfit te maken.

prijsuitrijkingsm

Waar haal je de inspiratie en de creativiteit vandaan?
Toen ik met Burlesque begon wist ik dat ik in iedere act een verhaallijn wilde neerzetten. Ik ben een ontzettende Disney-fan. Dus als ik aan verhaallijnen denk, dan ken ik alleen maar sprookjesverhalen. Een combinatie van een sprookje en Burlesque… Dat was iets wat mij ontzettend leuk leek om te doen. En het is onderhand ook mijn handelsmerk geworden.

Wat raad jij de dames aan die Burlesque willen gaan doen?
Hoe makkelijk dit ook klinkt… zet je onzekerheden opzij! Je bent een vrouw en je bent mooi. Iedereen kan gaan starten met Burlesque en er een eigen draai aan geven. Je komt in contact met de vrouw in je, hoe je er ook uit ziet en hoe je ook over jezelf denkt.

Wat raad jij ze absoluut af?
Er is in deze tijden geen taboe meer op naaktheid en seksualiteit. Daardoor is ook de grens tussen stripper en Burlesque heel erg dun. Wees dus vooral geen stripper. Iedere vrouw kan sexy dansen en haar kleren uit trekken. Maar je wilt juist dat het er meer geraffineerd uitziet. Daag het publiek uit. Burlesque is niet voor niets ‘de kunst van de verleiding’.

Hoe ga je om met podiumvrees?
Ik sta al van jongs af aan op podia. Ik was zangeres in de schoolband en zat op amateurtoneel. Ik hoor op het podium. Dus echte podiumvrees heb ik (gelukkig) niet.

Wat wil je met de titel Queen of Burlesque bereiken?
Ik ben een grote dromer. Ik hoop dat de titel voor mij deuren zal openen binnen de Burlesque-wereld. Grotere optredens, grotere evenementen, en deelname aan wereldwijde wedstrijden. Mijn naam is nu op de kaart gezet door het winnen van deze titel. En nu kan ik deze hopelijk nog groter gaan maken.

Jouw acts bevatten een aantal hilarische momenten. Wat betekent humor voor jou?
Voor mij is humor erg belangrijk. Ik vind dat je als artiest je publiek moet kunnen entertainen. En als het publiek lacht, betekent dit dat ze je leuk vinden en dat ze langer naar je willen blijven kijken. Burlesque is ooit begonnen als een grapje, als cabaret.

Zou jij een act met een mannelijke Burlesque-artiest kunnen doen?
Ik denk niet dat ik een act met een man zou doen. Wat ik zelf zo mooi vind aan Burlesque is dat er een afstand word gecreëerd. Je mag wel kijken, maar er niet aan komen. Een man op het podium haalt dat idee voor de kijker al weg.

Wanneer bereik je de absolute top? Wil je die top ook bereiken?
Zoals ik al eerder zei ben ik een grote dromer. Mijn top zou zijn als ik wereldwijd bekend werd binnen de Burlesque. Dat mensen speciaal mij willen hebben, dat lijkt me een heerlijk gevoel. En ja, ik ga er zeker alles aan doen om die top te bereiken.

Wie is jouw grote voorbeeld in de Burlesque?
Xarah von den Vielenregen is een vrouw naar wie ik erg opkijk. Het is een vrouw met een visie. Zij wil Burlesque groter maken in Nederland. Ze heeft de top bereikt en geeft nu anderen de kans om dat ook te doen. Qua performance vind ik LouLou D’Ville echt prachtig. Zij is anno 2015 het toonbeeld van de klassieke Burlesque.

Wat betekent Burlesque voor jou in één woord?
Zelfvertrouwen. Laten zien dat je vrouw bent, dat je weet wat je wilt en dat je de kracht hebt om je vrouwelijkheid en je zekerheden te kunnen combineren. Een vrouw met zelfvertrouwen is een sterke vrouw!

Ga jij volgend jaar in 2016 jouw titel verdedigen?
Ik hoop dat ik het komende jaar hogere titels kan behalen tijdens verschillende Europese wedstrijden. En volgend jaar zal ik misschien (net als de winnares 2014) in de jury mogen zitten. Ik wil graag anderen een kans geven om de titel te behalen. Ze daarbij helpen door te jureren lijkt me geweldig. In de Burlesque-wereld hangt gelukkig geen competitieve sfeer. Iedereen gunt het elkaar.

prijzenburlesquesm

Ben je ooit teleurgesteld geweest door een opdracht?
Ik ben ooit eens geboekt voor een Moulin Rouge Party in een dorpje. Toen ik daar aankwam was het ontzettend druk en er was geen podium. Toen ik eenmaal opkwam kon dus niemand mij zien. Met mijn 1.63 was ik door de drukte haast onzichtbaar. De mensen die mij wel konden zien, zagen niets meer dan een stripper en wisten totaal niet wat er gebeurde. Teleurgesteld is een groot woord. Maar als je ver moet reizen en dan zo’n avond moet meemaken, dan baal je wel.

‘Met de kijk op toen en op nu’: wat is er in de Burlesque op het podium veranderd?
De muziek is meer gevarieerd. De kostuums zijn groter en imposanter. Maar vooral de acts worden steeds interessanter om naar te kijken. Zo zijn er circusartiesten die Burlesque en circus met elkaar verweven. Danseressen worden steeds leniger. Paaldansen wordt tegenwoordig veel in de acts opgenomen. Iedereen houdt het bij het klassieke Burlesque, maar probeert het zelf anno 2015 te maken.

Kijk je met je ervaring kritischer naar een act?
Absoluut! Ik let meer op gezichtsuitdrukkingen. Ik kijk naar de opbouw van een act, of er bijvoorbeeld een verhaal in zint, en naar hoe iemand met het publiek omgaat.

missterioussm

Heb je nog andere toekomstperspectieven? Welke zijn dat?
‘Always Think Big’ heb ik van thuis meegekregen. Ik wil heel graag internationale wedstrijden gaan doen. En uiteindelijk de titel Miss Viva Las Vegas in ontvangst nemen!