Laatste nieuws

Tania Martinez: Gesprek met een veelzijdige Latina

Als jonge salsadanseres met Chileens en Spaans bloed werd Tania in Eindhoven door Rosita Solá en Wesley Haard ontdekt. Met haar 16 jaar werd haar gevraagd mee te doen aan een dansproject in Tilburg, en ze werd hun jongste salsadocente voor volwassenen. Ook kreeg ze een 2-jarig contract als Flamencodanseres. Om niet in een sleur terecht te komen, ontwikkelde ze zich verder, trainde met Eric Lalta en trad op met zijn showteam ‘Salsa Fusion’. Jaren later produceert ze ook internationaal haar eigen Salsashows met haar danspartners. Altijd weer weet ze een imponerend product neer te zetten vol lenigheid en bravoure.
Je was zelf erg jong en gaf les aan ouderen. Hoe was dat?
Beangstigend, in het begin. Iemand maakte toen een opmerking: ‘Gaat dat guppy ons lesgeven?’. Maar ze zagen al snel dat ik serieus was, dat ik wat kon en dat ik het ook wilde, en toen vonden ze het prima.
Hoe komt het dat jijzelf zo serieus kijkt als je danst?
De meeste Spaanstalige songteksten hebben meestal een triest verhaal. Ik hoor dan het verhaal in de song en dan kan ik niet vrolijk lachen, terwijl 70% van de dansers de teksten niet begrijpen wel vrolijk worden, omdat zij de melodie dan mooi vinden en erop kunnen dansen. De professionele dansers vragen altijd naar de vertaling van de muziek waarop zij een show gaan dansen.
Je traint een jong danskoppel voor een Salsashow.
Hoe is het om hen te trainen?
Het is een geweldige uitdaging. Voorheen gaf ik les aan schoolkinderen, dus ik heb wel wat ervaring.
Waar ken je het jonge danskoppel van?
Het jonge koppel zat op les bij SalsaLA in Den Bosch. Zij heet Nina en hij heet Ezau Wassenberg. Broer en zus willen heel graag showdansen. Het klikte tussen ons, dat is het belangrijkste. Ik heb ze meegenomen naar het Amsterdam Salsa Congress, om te laten zien wat het verschil is tussen Wedstrijddansers en Showdansers en wat er van hen verwacht wordt als Showdansers.
Wat verwacht jij als danscoach van het jonge danskoppel?
Ik zie hun motivatie, het enthousiasme en ik wil ze de kans geven die ik vroeger zelf nooit heb gekregen totdat Salsa Fusion in Eindhoven kwam. Ik heb ze wel eerlijk verteld dat ze erg hard moeten gaan trainen.
Hoeveel trainingsuren per week hebben ze dan nodig?
Om ze goed te laten presteren, train ik hen elke zondag en een aantal avonduren in de week, zo’n 2 tot 6 uur per week.
Nog niet zo lang geleden verloor jij jouw eerste, te vroeg geboren kindje. Hoe gaat het met jou?
Het is een zware periode. Ik probeer op eigen kracht mijn aandacht op de salsa te richten.
Hoe ga je om met het verdriet?
Door te blijven dansen verwerk ik mijn verdriet. Ik zou niet weten wat ik zonder dansen zou moeten doen. In maart geef ik een Salsa Solo première tijdens “Dance against Cancer 2015”. De dans is opgedragen aan mijn overleden dochtertje, Natalia Gabriela Wever.
In welke stijl ga jij je Solo Salsa Show geven?
Het wordt een Salsa met Flamenco- dansstijl.
Je danste altijd met je neef Nelson Martinez.
Wat is de reden dat je niet meer met je neef danst?

Hij woont momenteel in Amsterdam, dat is veel te ver weg voor mij om voldoende te kunnen trainen. Dat is de reden dat we voorlopig gestopt zijn en ik verder ben gegaan met mijn eigen Salsa Solo Show.
Jij bent altijd bezig met dansen. Hoe vul jij jouw privéleven in?
Als ik bij mijn familie ben, is dat voor mijn ouders beetje vervelend, die worden daar moe van. Blijkbaar kan ik het alleen maar over salsa hebben. Ik zit er eenmaal in en kom er niet zo makkelijk meer uit. In mijn privéleven heb ik een relatie met Wladimir Wever. Hij danst niet, en begrijpt niet dat ik mij helemaal in de Salsa kan storten. We delen wel samen de liefde voor de muziek en geven salsafeesten.
Ben jij zakelijk ingesteld?
Samen met mijn levenspartner vorm ik Salsa Spirit. Hij heeft mij daarin geholpen. Ik heb het altijd willen doen, alleen durfde ik het nooit. Ik ben meer het creatieve brein, zoals het plannen van feesten en artiesten en hij kan hard zijn en is duidelijk op zakelijk gebied. Ik ben daar een beetje te soft voor. Hij vult mij aan waar ik niet sterk in ben en ook andersom vul ik hem ook aan.
Hoe ga je met concurrenten om?
Mijn concurrenten zijn mijn collega’s. Ik wil niet commercieel gaan met mijn concept.
Wat wil jij met Salsa Spirit bereiken?
Grote danstalenten wil ik vanuit het buitenland halen om dansers in Brabant de kans te geven door te groeien, om beter te worden.
Wat maakt jou een goede Salsadocent?
Een positieve instelling en een ander wat gunnen.
Wat als een ander danser jouw ideeën kopieert?
Het is dan een compliment aan mij als dansdocent. Iedereen is dan tevreden en daar worden we allemaal beter van.
Als je iets zou willen veranderen in de danswereld, wat zou dat dan zijn?
Als ik iets zou kunnen veranderen, dan zouden dat de vooroordelen zijn over uiterlijk of lichaamslengte. Mij gaat het erom dat dansers talent en expressie hebben.
Leg dat eens uit?
Ik maak dat zelf persoonlijk mee, mensen denken dat ik met mijn volle omvang niet kan dansen. Na mijn shows zijn ze nog verbaasd dat ik lenig ben. Ik vind het nog steeds moeilijk dat mensen je als danser geen kansen geven. Als ik geen danser zou zijn, was mijn lichaamsgewicht een stuk minder belangrijk.
Velen weten niet dat je naast het dansen ook Beauty & Glamourfotomodel bent voor modellen met een maatje meer. Hoe is dat tot stand gekomen?
Daarmee ben ik lang geleden voor mijn plezier begonnen met een hobbyfotograaf. Later werd mijn profielfoto van Facebook bekeken door een professionele fotograaf en zo ben ik mijn portfolio gaan opbouwen. Toen heb ik me bij een castingbureau ingeschreven en zo zijn de opdrachten voor maatje meer binnengekomen.
Wat voor opdrachten heb je gekregen?
Voor Curaçao kreeg ik een Fashion foto-opdracht, voor een magazine een coverfoto-opdracht en voor Guatemala een foto-opdracht voor een sieradenlijn die ik vertegenwoordig. We werken aan een nieuwe website voor de sieraden, waarvoor een nieuwe foto-opdracht nodig is.

Wat is je motto?
“Dans voor jezelf en dans niet voor een ander”.